fbpx

Klinčki mleti bio, 50g

4,90 z DDV

Intenzivni okusi v kuhinji

Nageljnove žbice imajo intenziven, zelo aromatičen in sladek vonj z zelo pikantnim okusom. Uporabljajo se v številnih mešanicah začimb in so pogosto sestavni del omak in prelivov.

Nageljnove žbice ali klinčke lahko uporabimo cele ali zmlete. Ljudje pogosto vključujejo zmlete nageljnove žbice v začimbne mešanice in cele nageljnove žbice za okus najrazličnejšim živilom.

Uporabljajo se za začinjanje karijev, začinjanje mesa, obogatitev omak in celo za aromatiziranje začinjenih pekovskih izdelkov. Zagotovo pa so izjemno koristi za zdravje.

Nageljnove žbice so suh, neodprt cvetni brst iz družine tropskih mirtovcev in se uporablja za aromatiziranje najrazličnejših sladkih in slanih jedi. Nageljnove žbice lahko uporabite cele ali zmlete, da dajo močan, sladek, pikanten okus, zato jih je treba uporabljati zmerno, da se izognete pretiranemu začinjanju.
Kako pripraviti nageljnove žbice

Najbolje je, da cele nageljnove žbice zmeljemo v prah s pestilom in možnarjem tik pred uporabo, da zagotovimo, da sta okus in svežina na vrhuncu. Če želite sestavino obdati z nageljnovimi žbicami, vanjo zapičite cele nageljnove žbice, tako da bodo glavice popkov štrlele. Poskrbite, da odstranite cele nageljnove žbice, preden jih postrežete, saj imajo sami po sebi močan, oster in rahlo neprijeten okus.
Kako kuhati z nageljnovimi žbicami

Cele nageljnove žbice vstavite v pečene šunke ali pomaranče, jabolka ali čebulo, da dodate okus, ali dodajte mlete nageljnove žbice kariju.

Uporabljajo se lahko tudi za aromatiziranje sirupov in pekovskih izdelkov, kot so naši piškoti s sladkorjem nageljnovih žbic.

Ni na zalogi

Šifra: 12338 Kategoriji: ,

Klinčki mleti bio

 

Nageljnove žbice so majhni, posušeni cvetni popki zimzelenega drevesa, ki imajo izrazit okus, podoben cimetu. Lahko jih kupite zmlete ali cele za uporabo pri kuhanju ali peki, pogosto pa jih uporabljamo skupaj z drugimi zelišči, kot sta muškatni orešček in cimet. Morda jih bolj poznate v hladnejših mesecih ali božiču, saj se pogosto uporabljajo v receptih, kot sta kuhano vino in pečena šunka.

Nageljnove žbice vsebujejo dobro mešanico vitaminov in mineralov, vključno s kalijem, železom, kalcijem in vitaminom A (betakaroten). Ker gre za začimbo, je njihova vsebnost kalorij zanemarljiva.

 

Prednosti nageljnovih žbic

1. Delujejo protivnetno

Nageljnove žbice vsebujejo fitohranila, imenovana evgenol in izoevgenol, in nekatere raziskave so pokazale, da lahko nudijo močan protivnetni učinek, ki je lahko koristen pri preprečevanju kroničnih bolezni.

2. So protimikrobno sredstvo

Ugotovljeno je bilo, da imajo nageljnove žbice močne protimikrobne lastnosti proti številnim bakterijskim in glivičnim sevom, vključno z E Coli, Staph aureus in potencialno vaginalno kandidozo.

3. So naravno zdravilo proti bolečinam

Nageljnove žbice že dolgo uporabljajo kot naravno sredstvo proti bolečinam, že v 13. stoletju, za bolezni, vključno z zobobolom. To je spet zasluga evgenola, ki je naravni anestetik. Lahko uporabite olje nageljnovih žbic ali celo kupite ustno vodo iz nageljnovih žbic, da izkoristite njegove omamne učinke.

 

Sestavine: 100% mleti klinčk*

*iz kontrolirane ekološke pridelave. DE-ÖKO-037

Izvor: Kmetijstvo izven EU

Uporabno najmanj do datuma na embalaži.

Hranite v hladnem in suhem prostoru, zaščiteno pred svetlobo.

Proizvajalec: Amla Natur GmbH, Nemčija