fbpx

Značilnosti eteričnih olj

 

Nekatere rastline imajo posebne celice, ki lahko pretvorijo snovi, nastale med fotosintezo, v aromatične molekule, tako imenovana “eterična olja”.

Nekatere vsebujejo do 500 različnih biokemijskih komponent, vse pa so v zelo zapletenem naravnem ravnovesju. Ti “gradniki” so odgovorni za delovanje olj.

Vsaka rastlina ima tako svoj profil dišav in s tem svojo individualno noto. Eterično olje žuželkam služi kot privlačno sredstvo za zagotavljanje njegove lastne reprodukcije, kot sredstvo za komunikacijo z drugimi rastlinami, kot zaščito pred bakterijami, glivami in žuželkami, kot zaščito pred UV-sevanjem ali prekomerno izgubo vode zaradi izhlapevanja.

V aromaterapiji se učinek dišav eteričnih olj uporablja za spodbujanje telesa in psihe.

 

Note dišave

Poznavalci z dolgoletnimi izkušnjami so razvili svoj vonj do te mere, da znajo prepoznati kakovost in pogosto celo izvor olja po njegovi dišavi.
Tudi neizkušen nos lahko prepozna razlike, še posebej, če ima možnost primerjanja vonjev.

V aromaterapiji se učinki eteričnih olj uporabljajo za delovanje na telo in duha.

Razvrstitev in navodila pri uporabi eteričnih olj:
Visoka ali zgornja nota (mentalna raven)

Dišava na začetku razvije močno aromo, vendar je rahlo hlapna. Je spodbudna, povečuje koncentracijo, razvedri, dviguje razpoloženje in osveži.
Primeri: olja citrusov in iglavcev, na primer bergamotka, evkaliptus, poprova meta…

Srednja nota (raven srca in duše)

Vonj se razvija počasi, ima močan značaj.
Je uravnotežen, harmonizira, odpira in spodbuja srce.
Primeri: cvetni vonji, zdravilna zelišča in začimbe, čajevec, sivka, palmarosa, ylang ylang…

Spodnja nota (osnovna, telesna  raven)
Vonj se širi počasi in vztrajno. Je oster, lesni in mošusen.
Ima učinek uravnoteženja, prizemljitve, Je smolnat, topel, težak in stabilizira.
Primeri: olja iz korenin, lesa ali smole: vetiver, korenina angelike…

 

Značilnosti eteričnih olj

Eterična olja

  • so visoko koncentrirane snovi
  • imajo različne barve
  • imajo različno močne vonje
  • imajo različne konsistence, od tekoče do viskozne
  • so hlapni – ne puščajo maščobnih madežev
  • so občutljivi na svetlobo in toploto
  • so lipofilni, tj. ne kombinirajo se z vodo, temveč z olji, maščobo, medom, smetano, mlekom, jajčnim rumenjakom, alkoholom, površinsko aktivnimi snovmi, sladkorjem in soljo
  • sestavljena so iz stotine različnih sestavin, ki določajo njihov učinek.